Monday, 28 May 2012

KSN panggil guru babi? Ini buktinya...

Artikel ini adalah sebagai menunaikan janji kami para bloggers terhadap posting kami terdahulu seperti link berikut : http://kuasasebenarrakyat.blogspot.com/2012/05/masihkah-kau-ingat-ksn-panggil-guru.html

GURU OH GURU

BERBURU ke padang datar
Dapat rusa belang kaki
Berguru kepala ajar
Ibarat bunga kembang tak jadi
(dedikasi kepada Hari Guru dan guruku tercinta)

Dialah pemberi paling setia
Tiap akar ilmu miliknya
Pelita dan lampu segala
Untuk manusia sebelum jadi dewasa.

Dialah ibu dialah bapa juga sahabat
Alur kesetiaan mengalirkan nasihat
Pemimpin yang ditauliahkan segala umat
Seribu tahun katanya menjadi hikmat.

Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa
Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara
Jika hari ini seorang ulama yang mulia
Jika hari ini seorang peguam menang bicara
Jika hari ini seorang penulis terkemuka
Jika hari ini siapa sahaja menjadi dewasa;
Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca.

Di mana-mana dia berdiri di muka muridnya
Di sebuah sekolah mewah di Ibu Kota
Di bangunan tua sekolah Hulu Terengganu
Dia adalah guru mewakili seribu buku;
Semakin terpencil duduknya di ceruk desa
Semakin bererti tugasnya kepada negara.
Jadilah apa pun pada akhir kehidupanmu, guruku
Budi yang diapungkan di dulangi ilmu
Panggilan keramat "cikgu" kekal terpahat
Menjadi kenangan ke akhir hayat.


USMAN AWANG
1979
Err lepas ini boleh dimasukkan perenggan "JIKA HARI INI SEORANG KSN..."

Dari sajak di atas menunjukkan betapa mulianya kerjaya sebagai guru. Ada bapa, ibu, abang, kakak, adik kita merupakan seorang guru. Tapi lihatlah apa yang KSN anda si anak Pekan kesayangan PM kita cakap kepada guru-guru semua semasa mesyuarat dengan kesatuan yang dihadiri oleh para guru.

Tergamak dia panggil guru-guru yang merupakan ahli mesyuarat dengan BABI? Jika begitu, KSN apa pula? Bapa BABI? Tidak kira apa alasan sekalipun, sebagai KSN beliau tidak patut keluar perkataan sebegitu! Saksikan sendiri surat yang kami perolehi dari "musang berbulu ayam" yang semakin ramai dalam Perkhidmatan Awam Malaysia akibat tidak puas hati terhadap KSN "babi berbulu ayam"!
Memang beginikah sikap KSN yang suka mencarut? Di pejabat KSN sendiri, KSN selalu sebut BULLSH*T dan BUR*T bila sedang marah kata pegawai pejabat KSN sendiri. Beginikah sikap KSN anda? Luar nampak lemah lembik pijak semut pun tak mati. Tapi hakikatnya...

Persoalan kita, adakah surat ini sampai kepada YAB PM? Tentu tidak! Kerana ramai pegawai di pejabat YAB PM yang KSN telah tabur pingat dan pangkat akan block surat sebegini dari sampai kepada YAB PM. Jika surat ini sampai, takkan YAB PM yang prihatin dan sering mendengar denyut nadi rakyat tidak mengambil tindakan terhadap KSN? Sebab KSN merupakan kroni Made in Pekan?

Atau laporan kepada YAB PM mesti semuanya indah-indah belaka terutamanya berkaitan KSN. Nantikan PRU nanti. 


Haram jadah punya KSN!


SBPA : SIDIK BODOH PENDEK AKAL!

                                                     

"Excuse me.. KSN ada sebut I dalam meeting ke? Terharu uolss"
Integriti Cara KSN

KSN selalu tekankan tentang integriti. Tapi bila kena batang hidung sendiri, hilang semua integriti tu. Bila cuba lepaskan diri dari kemelut SBPA dengan kambing hitamkan orang lain, integriti KSN ke mana? Bila menantu minta projek kerajaan, integriti KSN ke mana? Bila minta biasiswa JPA untuk anak KSN walaupun tak layak dan gagal dalam penilaian, integriti KSN ke mana? Mungkin surat di bawah boleh menjelaskan maksud integriti bagi KSN

Dari surat di atas jelas menunjukkan aduan rasmi telah dibuat berkenaan seorang pegawai anak emas KSN pada Mac 2011. Siap ada tandatangan oleh para pegawai kanan di Kementerian berkenaan, bukannya surat layang!

Tapi sehingga sekarang tiada tindakan dikenakan. Malah KSN cadangkan suaminya sebagai bakal KSN menggantikan beliau. (wayang KSN kononnya nak berhenti dengan menyediakan calon pengganti padahal sanggup kejar PM dan YDP Agong ke luar negara nak sambung kontrak!) 

Kenapa tiada tindakan terhadap pegawai berkenaan? Sebab suami pegawai berkenaan banyak bagi projek kepada menantu KSN? Maka haruslah masuk list bakal KSN kan...

Kenapa tidak dikenakan tindakan masuk 'pool' seperti Datuk Halim Man dan Datuk Yaacob?

Jadi integriti sebenar bagi KSN akan terpakai bagi musuh KSN dan pegawai yang kononnya mengancam jawatan KSN. Bagi kroni dan anak menantu semuanya dihalalkan!

Jangan ingat penjawat awam bodoh!" Untung aku jadi anak KSN. Biasiswa JPA aku dapat walau ranking aku paling rendah.. Hehehe " ujar anak KSN


Jangan TERKEJUT Sekiranya Protes Kakitangan Di Putrajaya Menyaksikan Kerusi Parlimen PUTRAJAYA Tewas PRU Ke 13

Monday, May 28, 2012


Jangan TERKEJUT Sekiranya Protes Kakitangan Di Putrajaya Menyaksikan Kerusi Parlimen PUTRAJAYA Tewas PRU Ke 13

Dipetik dari : http://medan-info-kita.blogspot.com/2012/05/jangan-terkejut-sekiranya-protes.htmlMungkin dikalangan penggemar Blog MIK agak kaget dengan tajuk penulisan kali ini…

Disebalik kejayaan menyaksikan Himpunan Jutaan Belia Negara 2012 yang baru berakhir, kenapa harus persoalan seperti ini pula mahu dibawa kepada perbincangan..?

Sebenarnya kita seharusnya ada keupayaan dan sedikit keberanian melihat perkara yang tersirat disebalik apa yang tersurat. Insiden dan beberapa peristiwa yang berlaku memberikan sedikit “tempias” kepada kepimpinan YAB Datuk Seri Najib menjelang Pilihanraya Umum ke 13 [PRU 13], dalam bahasa Inggeris disebut ‘read between the line’.

Dimulakan dengan berita menyaksikan bekas Pengarah CID Datuk Fauzi Shaari menyertai PAS seolah olah beliau tidak marah dan sedikit pun tidak sensitif dengan bukti bukti keganasan yang ditunjukkan oleh demonstrator Bersih 3.0 yang membelasah teruk beberapa anggota PDRM…


Apakah Datuk Fauzi tidak peka dengan peristiwa keganasan tersebut..? Apakah Fauzi menyokong tindakan ganas barua barua Ambiga yang bertindak luar batasan malah tidak keterlaluan kita katakan peristiwa ganas 28 April itu ada usaha mahu menjadikan Dataran Merdeka menjadi Dataran Tahir yang bertujuan menggulingkan kerajaan secara revolusi…!

Marilah kita melihat dari sudut yang lain…, tidakkah kita mahu melontarkan persoalan kenapa Datuk Fauzi ‘tergamak’ mahu menyertai juak juak murahan yang menjulang Ambiga sebagai Imam Bersih 3.0 dan juga barua barua Anwar yang menurut perintah membuka halangan polis menyerbu masuk bertempur dengan anggota FRU, sebuah pasukan secara tidak langsung yang pernah berada dibawah struktur kepimpinan Fauzi sendiri…


Dimanakah letaknya asas keputusan Datuk Fauzi..? Kita harus perhalusi keputusan beliau yang meneruskan agendanya menyertai sebuah parti Pembangkang yang menjadi musuh kepada kerajaan Barisan Nasional.. Ayuh..! Carilah dimana persoalan dan apakah jawapannya…

Apakah ada sekelumit atau sebakul rasa “tidak puas hati” berbuku dalam hati bekas orang nombor satu CID Bukit Aman ini..? Pernahkah Fauzi menyuarakan rasa tidak puas hatinya itu TETAPI langsung tidak diendahkan oleh peringkat atasan..??

Iya.., mungkin dikalangan kita mahu merumuskan dan menyatakan bahawa Fauzi sudah tergolong dalam kumpulan yang kecewa maka itulah keputusannya, sertai parti Pembangkang.

TETAPI kita juga harus mencungkil dan mencari persoalan serta jawapannya… Apakah perkara yang menjadi ‘tidak puas hati’ itu benar benar sesuatu yang sangat berasas [legitimate issue] dimana pihak atasan hanya berdiam diri dan mengambil sikap tidak peduli…?

Mahukah kita menyaksikan lebih ramai lagi bekas bekas Pengarah kerajaan membuat pengumuman menyertai parti Pembangkang..? Apakah akan ada lagi.., hanya menantikan waktu yang sesuai memecah muka depan persada berita tanahair…?

Kini timbul pula kisah Ketua Setiausaha Negara [KSN] mahu diteruskan khidmatnya…

Mengikut rekod, KSN Tan Sri Mohd. Sidek Hj. Hassan mula diberikan jawatan ini semenjak 3 September 2006 sewaktu beliau berusia 55 tahun.

Sehingga ke hari ini, sudah hampir 6 tahun Tan Sri Sidek menjawat jawatan tersebut dan sudah tiga [3] kali kontraknya disambung…, apakah tidak ada ruang harus diberikan untuk mana mana individu lain menjawat jawatan tersebut..?

Bila sebut nama Tan Sri KSN sudah pasti kita tidak lupa “dosa kecil” beliau memalukan YAB Datuk Seri Najib dalam isu SBPA lwn SSM. Isu yang menjadikan Najib bahan serangan dimana akhirnya jelas terbukti “kesilapan” yang dilaksanakan oleh Tan Sri KSN ‘terpaksa’ ditelan oleh Najib sendiri.

Video klip dibawah ini sebagai bukti…, kesian sungguh melihatkan seorang Perdana Menteri yang kuat bekerja terpaksa pula berdepan dengan serangan keatas suatu kesilapan yang dibuat oleh orang lain berpangkat besar dan bergaji mewah…, saksikan..!!Setelah menyaksikan video klip diatas, kita jangan hanya melihat kelakuan pihak Ahli Parlimen Pembangkang sahaja TETAPI harus melihat dari sudut ruang yang digunakan oleh mereka menyerang YAB PM, yang pentingnya ruang dan peluang itu disediakan seluas luasnya oleh Tan Sri KSN..!!

Kalau tidak kerana “stupid mistake” beliau itu, tidak mungkin Najib diserang sedemikian rupa..! Malah ‘kesilapan’ dalam isu SBPA ini turut mendapat kritikan hebat dari ramai kakitangan kerajaan sendiri…


Alangkah baiknya jika Tan Sri Sidek Hassan bertanggungjawab dan melepaskan jawatannya kerana GAGAL dalam melaksanakan isu SBPA dan menyaksikan seolah olah ianya menjadi bahan lawak setaraf Karoot KOMEDIA di siaran Astro Warna…!

Itulah sebabnya desas desus bahawa kontrak KSN akan terus disambung kini menjadi tempelak dan menerima suara suara sumbang dikalangan ramai kakitangan Putrajaya dan juga dikalangan ramai PTD yang tidak puas hati.Keputusan mahu meneruskan khidmat KSN ini sudah pasti akan menutup ruang dan peluang buat lebih ramai TKSU untuk mendapat kenaikan pangkat dan hanya akan mengakhiri khdimat mereka ditakuk yang sama…

Hanya kerana mahu menenuhi kehendak dan tembolok ‘seorang’ insan bernama Mohd. Sidek Hj. Hassan.

Menurut sumber yang sangat sangat boleh dipercayai…, diberitakan bahawa baru baru ini Tan Sri KSN ‘sanggup’ mengambil cuti dan terbang ke London untuk merayu kepada YAB Datuk Sri Najib, minta agar khidmat dan kontraknya sebagai KSN dapat diteruskan…!


Pada PRU ke 11 tahun 2004, calon BN menang sangat selesa di kerusi Parlimen Putrajaya ketika itu. Pertembungan calon UMNO BN Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor dengan calon PKR Haji Abdul Rahman Osman menyaksikan calon PKR ‘hilang deposit’ kerana hanya berjaya mengutip sebanyak 540 undi daripada jumlah 4,662 pengundi di Putrajaya.

Keputusan berpihak kepada Tengku Adnan meraih 3,546 majoriti.

TETAPI pada tahun 2008 undi di Parlimen Putrajaya turut sama terkesan dan mendapat secebis tempias Tsunami PRU 12 dimana calon PAS iaitu Mohamad Noor Mohamad berjaya meningkatkan bilangan undi calon Pakatan pembangkang lebih sekali ganda iaitu sebanyak 1,304 undi.

Datuk Seri Tengku Adnan berjaya mengekalkan kemenangan BN tetapi jumlah majoriti undi telah berkurangan…!

PERSOALANNYA…, bagaimanakah majority undi di Parlimen Putrajaya boleh berkurangan..? Bukankah pengundi pengundi di Putrajaya adalah kakitangan kerajaan pusat..?

Kenapakah boleh berlaku keadaan dimana kakitangan kerajaan yang mendapat gaji dan kemudahan kerajaan mengundi calon Pembangkang..?

Bagaimana pula kisahnya untuk pertembungan PRU ke 13 di Parlimen Putrajaya…? Apakah tidak ada agen agen PAS dan Anwar Ibrahim dikalangan kakitangan kerajaan Putrajaya..??

Apakah BN yakin dan sangat yakin bahawa tidak ada dalang dalang Pakatan yang sudah berjaya mempastikan berlaku kejutan keputusan Parlimen Putrajaya untuk PRU ke 13 ini…??

Sekiranya tahun 2008 boleh menyaksikan peningkatan undi sekali ganda untuk calon Pakatan Pembangkang, apakah mustahil peningkatan itu diteruskan sekiranya ramai kakitangan kerajaan dan ramai PTD di Putrajaya mahu melunaskan kemarahan mereka terhadap Tan Sri KSN melalui pembuangan undi hari pilihanraya..?


Kita semua sayangkan BN dan mahu kecemerlangan YAB Datuk Seri Najib menjadi tunggak kejayaan secara total sekaligus meraih kemenangan besar besaran buat BN.

Kerusi Parlimen Putrajaya sangat besar ertinya sebagai lambang kejayaan pentadbiran negara kita… Janganlah disebabkan nila setitik maka rosaklah susu sebelanga…!

Kembali sejenak kepada awal penulisan tadi…, sekiranya ada lagi beberapa pegawai kanan PDRM akan mengikut jejak langkah Datuk Fauzi Shaari, apakah ianya tidak akan memberikan sumbangan kepada faktor mempengaruhi undi kakitangan kerajaan Putrajaya…?


Malang buat YAB Datuk Seri Najib dan kerajaan BN kekal memerintah di Putrajaya TETAPI kerusi Parlimennya milik Pembangkang…!

Penulisan dibuat setelah Blogger MIK duduk semeja hujung minggu yang lalu dengan beberapa orang orang penting dan PTD dari Putrajaya meluahkan isi hati mereka, paling penting ialah kerisauan mereka seandainya akan berlaku protes dari kalangan kakitangan Putrajaya dan dilunaskan menerusi peti peti undi sewaktu PRU ke 13….

_________________________________________________________________


Komen kita:

Dah cakap dah KSN yang menjadi penyebab 'ribut taufan' dalam perkhidmatan awam kini. KSN dah jadi liabiliti kepada kerajaan untuk menang PRU nanti. Dalam isu SBPA, kita tahu KSN yang pengerusikan mesyuarat untuk bentuk SBPA sejak 2007 lagi. Buat gaji sendiri tinggi-tinggi supaya boleh tampung loan banglo dan perbelanjaan anak sambung study ke London bila dah bersara nanti! Bila orang ramai marah, KSN kambing hitamkan orang lain untuk lepaskan diri. Ingat penjawat awam BODOH?

Kata penduduk Putrajaya,


"Jika KSN tidak berhenti sebelum PRU, jangan harap BN akan menang Parlimen PUTRAJAYA"...Fikir-fikirkan YAB PM...

Little Napoleon punca ramai penjawat awam sokong fxxkatan?!! @NajibRazak

Little Napoleon punca ramai penjawat awam sokong fxxkatan?!! @NajibRazak


Posted by MymassaVoice at 1:00 PTG


Ingat lagi kes di atas? (Kes Ketua Pemuda Kampar marah-marah tu...) Kerana marahkan prosedur dan penjawat awam, UMNO pula yang dimakinya. Walhal bertahun-tahun makan hasil jual pasir dan elaun ahli Majlis kerana UMNO tidak pula diungkitnya. Baru susah sikit di pejabat tanah (mungkin juga kerana salah sendiri) terus kata diri dianiaya dan dizalimi kerana UMNO RASUAH.

Bagaikan kanak-kanak Ribena, akal beliau bagaikan hilang apabila membentak-bentak dan membebel selama hampir 10 minit sehingga menarik perhatian Iblis-iblis DAP dan bonekanya untuk muncul menghasut. Ini adalah contoh terbaik yang ALLAH SWT tunjukkan kepada kita semua tentang bagaimana rupanya apabila makhluk yang direjam boleh datang dalam pelbagai bentuk (dalam rupa bekas MB paling singkat dan mantan speaker) untuk mengambil kesempatan di atas perasaan kecewa dan amarah manusia. Cuba perhatikan siapa yang dok berlegar di belakang lelaki tersebut sepanjang masanya mengamuk.

Namun, apabila ribut perasaan reda, barulah beliau tersedar yang diri sendiri sudah membuat kesilapan besar. Musuh kesumatnya dijulang-julang dan tangan yang menyuap pula dibaham. Nasib baik hanya melibatkan fikrah pegangan, kalau akidah bagaimana?!! Dosa syirik adalah dosa yang tidak diampunkan oleh Allah SWT!

Itulah juga sebenarnya yang berlaku ke atas salah seorang peguambela ketua perusuh BERSIH 3.0 yang sedang didakwa di mahkamah baru-baru ini. Ramai yang tercengang-cengang mengapa seorang peguam senior yang pernah berjaya membina kes prima facie MELIWAT ke atas Anwar, kini sanggup pula membela Anwar kerana mengetuai gerombolan pengganas di Kuala Lumpur. Bila diselidik, rupa-rupanya ada udang di sebalik mee.

Kami mendapat maklumat dalaman yang mengatakan bahawa beliau sebenarnya sudah terlalu kecewa dengan bekas bosnya dan berharap dengan menyertai pasukan pembelaan Anwar, beliau akan dapat menentangnya secara berhadapan bagi membuktikan siapa yang lebih handal dan layak. Tidak timbul langsung soal beliau telah insaf kerana menganiaya Anwar sebelum ini.

Bekas Bos Datuk Yusuf? Patutlah...
Ini semua sebenarnya soal dendam peribadi.

Dan itulah hebatnya fxxkatan. Mereka cukup cekap mengesan personaliti yang kecewa untuk diambil kesempatan dan dijadikan senjata bagi menentang kembali UMNO dan BN. Malah, kalau kita kaji dengan teliti, tidak ada seorang pemimpin /personaliti pun yang masih bersama fxxkatan sehingga hari ini yang kekal dalam tong najis gerombolan sesat tersebut semata-mata atas nama ideologi. Semuanya disebabkan dendam kesumat.

Jadi, kepada Datuk Yusoff, kami percaya anda seorang yang berjiwa besar. Kalau tuan boleh bersabar dengan EMPAT kali penolakan surat perletakan jawatan, dan sanggup pula membawa kes yang orang lain tidak BERANI mengetuainya, maka anda adalah seoang yang luar biasa. Janganlah hancurkan semua itu dengan meletakkan maruah diri anda lebih rendah daripada pencacai kafir dan peliwat tegar!

Kembalilah ke jalan yang sebenar Datuk. Jangan biarkan Anwar dan konco-konconya mengambil kesempatan dan mencemar reputasi cemerlang Datuk selama ini.


*Minta PM tolong tengok-tengokkan "Little Napoleon" dalam perkhidmatan awam yang banyak menyebabkan kakitangan dan pegawai kecewa dan lari menyokong pembangkang.Little Napoleon ke derr? Cutenyerr...

JUSA Luar -Sistem Kerajaan Akan Porak-Peranda?

Satu kupasan menarik dari blog:  http://www.drkhir.com/2011/11/jusa-luar-sistem-kerajaan-akan-porak.html

 

Tuesday, November 29, 2011


JUSA Luar -Sistem Kerajaan Akan Porak-Peranda?

1. Semalam Utusan melaporkan bahawa kerajaan bercadang untuk membenarkan mereka yang di luar skim perkhidmatan awam memohon menjawat Jawatan Utama Sektor Awam (JUSA). Menurut laporan tersebut mereka yang berpengalaman di sektor swasta boleh memohon menyertai JUSA C dan ke atas.

2. Ini bermakna sesiapa sahaja boleh dilantik menjawat jawatan dalam kategori JUSA C sehingga ke Ketua Setiausaha Negara tanpa perlu melalui Sistem Perkhidmatan Tadbir dan Diplomatik (PTD).

3. Kita dimaklumkan bahawa cadangan ini sebagai sebahagian daripada Program Transformasi Kerajaan (GTP) dalam sektor awam. Kononnya, melalui pengambilan kepakaran tenaga di luar kerajaan maka kerajan akan menjadi lebih baik, cekap dan efektif.

4. Secara peribadi saya tidak bersetuju dengan cadangan ini kerana ia bukan sahaja merendah-rendahkan kualiti PTD kita tetapi juga merosakkan sistem pemilihan dan kenaikan pangkat PTD sedia ada tanpa sebab yang munasabah.

5. Tidak dinafikan terdapat kelemahan dan kepincangan di kalangan segelintir pegawai kanan kerajaan. Namun proses pembetulan, tindakan disiplin dan tunjuk ajar harus dibuat dalam konteks sistem yang sedia ada.

6. Alasan untuk mendapat kepakaran luar untuk membantu kerajaan adalah sangat lemah kerana bagi sesebuah kementerian yang mempunyai pelbagai isu dan masalah yang tidak mungkin dapat diselesaikan dengan mengambil mereka yang pakar dalam sesuatu bidang.

7. Tugas para pegawai kanan kerajaan ialah melaksanakan polisi, memberi pandangan dan membantu merangka polisi. Untuk merangka polisi ini adalah tugas mereka sebagai pentadbir untuk mengumpul sebanyak maklumat dan pandangan dari pakar-pakar dalam bidang yang diperlukan untuk sesuatu polisi.

8. Namun untuk melaksana polisi kerajaan kita memerlukan para pegawai kerajaan yang cekap, mahir dan tahu organisasi dalam kerajaan, rangkaian arahan dalam kerajaan dan juga peraturan serta undang-undang yang membabitkan bidang kuasa mereka. Ini tidak mungkin dapat difahami oleh kumpulan luar yang dibawa masuk secara "payung terjun" melalui sistem yang dikatakan akan diperkenalkan dalam sedikit masa lagi.

9. Sebab itu seseorang PTD mengambil masa lama untuk sampai ke jawatan pegawai kanan kerana mereka melalui pelbagai pengalaman kerja di pelbagai peringkat kementerian, jabatan dan organisasi dalam kerajaan bagi membolehkan mereka menimba sebanyak mungkin pengalaman dan pengetahuan. Pengalaman dan pengetahuan inilah kemudiannya akan membantu mereka melicinkan jentera kerajaan dan juga mengawal tata laku mereka sebagai pegawai kanan kerajaan apabila memasuki kumpulan JUSA.

10. Adalah sangat berbahaya kepada pentadbiran kerajaan dan juga individu yang menjawat jawatan tinggi sekiranya mereka tidak memahami dengan cekap segala peraturan, undang-undang dan keadaan dalam organisasi kerajaan.

11. Jika selama ini Menteri dan Menteri Besar yang baru boleh mendapat tunjuk ajar dan panduan daripada pegawai kanan kerajaan mengenai perjalanan kerajaan, saya khuatir pada masa akan datang kita akan mendapati terdapat keadaan Menteri atau Menteri Besar baru dinasihati oleh mereka yang dibawa masuk dari luar sebagai Ketua Setiausaha atau Setiausaha Kerajaan Negeri. Kedua-dua mereka tidak menguasai peraturan kerajaan dan mungkin boleh menyebabkan berlakunya pelanggaran undang-undang dan juga kecelaruan pentadbiran.

12. Selebihnya, laluan jalan belakang ke dalam jawatan-jawatan kanan sistem perkhidmatan awam ini akan menyebabkan para pegawai dalam sistem yang sedia ada berasa kecewa, terpinggir dan tidak lagi mempunyai motivasi meningkatkan kualiti perkhidmatan. Ini boleh menjadi masalah besar kepada parti pemerintah.

13. Kerajaan juga akan terdedah kepada tuduhan kronisme, salah guna kuasa dan pilih kasih dalam pemilihan pegawai-pegawai kanan kerajaan. Jika selama ini Perkhidmatan Awam dianggap berkhidmat kepada kerajaan sedia ada, pada masa akan datang pegawai kanan kerajaan akan dianggap alat parti politik semata-mata.

14. Ini akan meletakkan kedudukan pegawai kanan kerajaan dalam keadaan tidak menentu. Mereka pastinya akan disingkirkan jika berlaku perubahan dalam parti pemerintah. Justeru adalah dikhuatirkan kumpulan pegawai kanan ini tidak lagi boleh menjalankan tugas dengan profesional kerana untung nasib mereka terletak sepenuhnya kepada tuan politik.

15. Mereka yang mahu memperkenalkan dasar pengambilan kumpulan luar memasuki JUSA ini harus mengenal pasti dulu apakah masalah sebenar yang mereka mahu atasi. Saya percaya jika mereka telah mengenal pasti masalah sebenar yang mereka mahu atasi, maka soal memperbaiki perkhidmatan kerajaan boleh dijalankan secara dalaman sahaja.

16. Pegawai kerajaan bergantung kepada Peraturan AM Kakitangan kerajaan dan polisi yang ditetapkan oleh kerajaan. Jika terdapat kelemahan dalam pentadbiran kerajaan maka soal Peraturan Am dan Polisi kerajaan yang harus disemak terlebih dahulu.

17. Jika ada kelemahan dan keperluan pengisian ilmu para PTD maka adalah tugas kerajaan untuk meningkatkan kualiti PTD. Ia boleh dibuat melalui pengambilan yang lebih cermat, latihan dari semasa ke semasa dan memberi ruang lebih luas kepada para pegawai kanan kerajaan melanjutkan pelajaran ke luar negara.

18. Ada perubahan yang membawa kekuatan dan kejayaan; namun ada juga perubahan yang mungkin boleh membawa kelemahan dan kehancuran. Dalam konteks inilah saya berharap jangan lain yang bengkak, lain yang bernanah dan lain pula tempat diubatinya. Akhirnya nanti kita jadi seperti tikus membaiki labu. Saya khuatir pengenalan sistem ini bukannya akan memperbaiki sistem pentadbiran kerajaan tetapi lebih memporak-perandakan pentadbiran sedia ada.

"Ada Ku Kesah???" kata KSN yang serba tidak tahu